Cea mai bună soluție financiară pentru agricultorii români: explicația Ministrului Agriculturii

de: Alexandru Puiu
24 06. 2020

Mulți dintre agricultorii români se află într-o situație disperată în acest an. Jumătate au fost afectați masiv de secetă, iar cealalată jumătate încearcă să supraviețuiască după inundațiile din ultimele săptămâni.

Pe lângă problemele financiare generate de pandemia de coronavirus, agricultorii români încearcă să facă față cât pot de bine și problemelor provocate de secetă și inundații. În timp ce mulți dintre ei au suferit teribil după scăderea cererii de marfă provocată de închiderea restaurantelor, nu a durat mult până când, cei rămași au început să facă investiții pentru a face față fenomenelor naturale din ultimele luni.

Încercând să le ofere niște repere legate de modul ideal în care ar trebui să funcționeze în această perioadă, Ministrul Agriculturii a făcut de curând mai multe declarații. Cea mai importantă particularitate ține de îndemnul la asigurare. În cazul în care informația cu pricina este necunoscută pentru agricultori, Adrian Oroș le-a atras atenția fermierilor că 70% din prețul poliței este subvenționat de statul român.

„Este foarte grav ceea ce s-a întâmplat acum, dar în afară de secetă, pe viitor, sfatul meu este către toţi fermierii să-şi facă asigurări, pentru că în afară de secetă, unde societăţile de asigurare într-adevăr impun nişte condiţii aproape de neacceptat, pentru toate celelalte fenomene extreme asiguratorii fac asigurări. Noi avem un program, pe care l-am flexibilizat anul acesta şi l-am simplificat, mai mult de atât nu se poate. Am alocat peste 40 de milioane de euro pentru încurajarea asigurării producţiilor de către fermieri, în care noi plătim 70% din poliţa de asigurare”, a spus ministrul Agriculturii Adrian Oros, marți seară, la postul B1 TV, conform Agerpres.

Agricultorii românii au timp până în luna octombrie a acestui an pentru a-și asigura culturile. „Eu îndemn toţi fermierii să-şi facă asigurări, pentru că anul acesta şi încă doi ani de zile avem bani cu care venim să-i încurajăm să facă aceste asigurări, după care ei se vor obişnui să-şi asigure culturile pentru aceste fenomene climatice extreme, iar banii pe care îi avem o să-i mutăm spre altă măsură unde vrem să îmbunătăţim sau să încurajăm, să sprijinim. Nu putem lăsa banii doar într-o singură măsură. Noi venim trei ani de zile să-i ajutăm în acest scop. Repet, am avut discuţii şi cu ei şi cu asigurătorii pentru secetă, dar foarte puţini asigurători fac acest lucru, iar condiţiile sunt aproape de neacceptat, însă pentru toate celelalte fenomene se asigură, iar noi dăm 70% din poliţa de asigurare”, a concluzionat ministrul Oros.